Képzelet és kreativitás

Sok helyen lehet ma megtanulni varrni, illetve géppel varrni, rengeteg varrótanfolyam, alkotóműhely létezik gyerekeknek. Ezek csuda jó dolgok. Ezért mi nem is foglalkozunk ilyesmivel, illetve másként.
A KreaTour műhelye nem gyerekműhely, ez egy jelmeztervező műhelye, ahova odaszoktak a gyerekek 🙂
Nálunk a fiatalok általában a ruhatervezéssel kezdik: a ruháról, mint tárgyról gondolkodunk 3D-ben és ezt mindig kötjük valamilyen témához.
Meg tudunk fogalmazni egy festményt ruhában, vagy a kék-fehér kínai porcelánt, de akár Harry Potter kedvenc sportját a kviddicset, illetve annak a pályáját is lelátókkal, kapukkal, gurkóval.

Eleinte kézzel varrunk. Szeretjük, ha a gyerekek először a kézi öltésekkel kezdik a varrással való ismerkedést. A mai gyerekek már sokkal kevesebbet gyakorolják a finommozgásokat segítő, fejlesztő tevékenységeket; tésztagyúrást, lencseválogatást, kézimunkázást, fúrás-faragást… stb. A workshopjainkon rendszeresen látjuk, hogy 8 évesnél idősebb gyerekek nem tudnak ollóval a vonal mentén kivágni egy alakzatot és nem a papírt forgatják az olló alá. Pedig 8 éves korra már kialakul a finom koordináció a központi idegrendszerben, habár azért vannak egyéni különbségek.

Szabni segítünk nekik, de a szabásminta elkészítésre – kicsiben – van több módszerünk. És néha nem is lényeges a minta, hisz van egy kis próbababánk, amire a gyerekek úgy építhetik fel a ruhákat, mint egy nagy divattervező, akinek a szabásza majd kiszerkeszti a mintát.

És a nagyobb lányok, akik több éve járnak a műhelybe már képesek egyszerűbb mintákat szerkeszteni vagy kész szabásmintákat átalakítani. 

De az első varrógéppel való ismerkedésnél sem készítjük el helyettük a táska vagy a párna mintáját. Ezt ők maguk készítik, használva a párhuzamos, merőleges fogalmát 🙂 ami néha nehezen megy, ezért nálunk lassabb is az egész folyamat.

A műhelyben a cél a gyerekben zajló folyamatok kísérése. Annak pedig, aki nem jut el a műhelybe, a kézi öltögetés élményét már dobozban is tudjuk küldeni. Erről bővebben itt: KreaTour-box

És természetesen varrunk géppel, sőt lehet így is kezdeni, de lassabban fogunk haladni, mint általában más hasonló foglalkozásokon szoktak a gyerekek. Viszont a KreaTour-módszerével elég komoly ruhák születtek már. Leginkább történeti ruhák, a korabeli divatból inspirálódva. 

És persze nem csak ruhákkal foglalkozunk. Lehet itt makettet készíteni, hőlégballont, adventi koszorút, ajándékot a szülőknek karácsonyra és itt kivitelezzük az egyedi terveket. Ezért a műhelyben mindent nagyon lazán kezelünk, előfordul, hogy minden gyerek más készít éppen, lényeg a DIY projektek megvalósítása. Csak pár műhely-nap van egy hónapban, ezek hétvégi programok, rendszerint vasárnap, de rövidebb iskolai szünetekben is itt alkotunk. Műhely

Nálunk a kreativitás fejlődik, ami nem csak a barkácsolásra, kézzel végzett munkára értelmezhető, hanem a gondolkodásmódra is, ami egy transzferálható képesség… bármi lesz is a gyerekből később, az önmagába vetett bizalom, a kreatív gondolkodás segíteni fogja őt a kitartásban és problémák megoldásában. Ezt a nálunk végzett folyamatos tevékenységekben be lehet gyakorolni. Ez egy szabadidős tevékenység, élmény, de szükség van a gyerek elköteleződésére is. Foglalkozásokra a műhely oldalán lehet jelentkezni, aki kreatív élményt szeretne ajándékozni annak az ajándékkártyákat ajánljuk.

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal is!

Korábbi bejegyzések

Táborok

A KreaTour táboraiban a gyerekek izgalmas történelmi, kulturális információkat öltenek formába, arra alkotnak, terveznek, varrogatnak, azokból inspirálódnak. A budapesti Katona József Színházban 2013-ban tartottuk az első napközis…

Mágia

A gyerekek körében oly népszerű varázslós történet tárgyait, kellékeit készítjük hónapról – hónapra a Katona József Színház próbatermében (Haris köz 5.) vasárnaponként.Jó kis hétvégi, kreatív program. Élményajándék…