Műhely

Japán sashiko workshop

Időpontok:  2024. február 10, 11., 25, március 2., 23., április 7.

Az egész napos foglalkozások 9-16 óráig, a fél naposak 9-12-ig vagy 13-16 óráig tartanak.

Helyszín: 1142 Erzsébet királyné útja 57-61., 2.emelet/11.

Első alkalommal nem mindig könnyű odatalálni. Az épület egy ipari ingatlan, Alumíniumárugyár (nem az Erzsébet Irodaház) és két házszám van kiírva: 57-61. Az épületen belül pedig BAL oldali lépcsőházban érdemes feljönni a 2. emeletre (nincs több) és ott is balra indulni egy átriumos rész felé.

A foglalkozás ára:
17.900 Ft / nap
10.900 Ft / fél nap
32.900 Ft / 2 nap
39.900 Ft / 3 alkalmas bérlet

A KreaTour elsősorban egy gyerekprojekt, de sashiko workshop annyira népszerű, hogy fogadjuk a felnőtteket is. Sőt nem ritkák a csak felnőttekből álló csoportok.
A workshop vezetője Földi Andrea buddhista tanító és a kurzus a Zen Akadémia támogatásával valósul meg, a KreaTour zuglói műhelyében. 

A japán sashiko öltés-technika a praktikum és takarékosság jegyében született.
Japánban, ahol tárgyak megbecsülésének, így textíliák újrahasznosításának spirituális hagyományai voltak (vannak), a foltozást, javítgatást is művészi szintre emelték. Az elrongyolódott ruhaneműkből minden, még hasznosítható darabot megmentettek és ezekkel foltozták a nagyobb, épebb darabokat egy úgynevezett futóöltéssel. A technika nagy fejlődési utat járt be, a workshop résztvevői elindulhatnak ezen az úton…

A kezdők az első workshopon a futóöltést gyakorolják és egy-két mintát készítenek – közben megismerkednek az alapokkal.

Mi történi az első alkalommal?

A résztvevők megismerkednek
– boro és a sashiko történetével, különbségével és a tradíció szellemiségével
a speciális gyűszű használatával, az öltögetés ritmusával, a különböző méretű tűkkel, szálakkal
– a minta készítésének és átrajzolásának eszközeivel, technikájával (fél napos workshop erre már nem elég)

– nagy népszerűségnek örvend egy kis szütyő, ami 1 nap alatt elkészül, lehet ezt is választani.  A mintatervezéshez Dobosy Antal, – zen mester és matematikus  -az elmúlt időszakban készített egy mintakönyvet, amit a résztvevők használhatnak majd.
– ..és  lehet hozni javításra szoruló – pamutvászon – ruhaneműt , textíliát is (farmer a legjobb)

—————————————————————————————————————–

 Az ár magába foglalja az eszközöket, a speciális tenyér gyűszű használatát, a gyakorló anyagokat, a fonalakat, az átjelöléshez szükséges kellékeket és a foltozáshoz szükséges pamutvásznakat.  A nap első felében együtt haladunk. A délután lehet az ötletek megvalósításáé, amit majd otthon lehet folytatni.

A sashiko gyűszűt helyszínen meg is lehet vásárolni.
A 2 napos kurzus résztvevője és a 3 napos bérlettel érkező  – a speciális gyűszűt ajándékba kapja.
A több napos részvétel többféle minta gyakorlására ad lehetősége, vagy egy nagyobb otthon folytatható folyamat elkezdésére, a minták megtervezésére, kirajzolására. Ezt egyénileg minden részvevővel megbeszéljük.
(A technika autentikus módja a harcművészeti ruhák javításának is.)

Érdemes kényelmes öltözékben jönni, mert ez relaxálos, meditálós nap – ahogy a részvevők megérzik egy-egy minta ritmusát, irányát már el is engedhetik magukat, jöhet a flow. A műhelyben vannak ülőpárnák, kanapék, de természetesen széken is lehet dolgozni. 

Étkezési lehetőség: a környéken egy kínai „kifőzde” és két  közért van nyitva hétvégén,  ezért érdemes hozni az ebédet (evőeszközt is) – amit hűteni (fejenként egy dobozt) és melegíteni (mikró) is tudunk. 

Amennyiben egynél több résztvevőt szeretne beíratni, kérjük újra töltse ki az űrlapot, és a foglalkozást újra tegye a kosárba.

"*" a kötelező mezőket jelöli

A résztvevőkről fényképek, hangfelvételek, videók készülhetnek, amit a foglalkozások további népszerűsítésére használunk. Amennyiben kifogása van ellene, kérjük, erről itt nyilatkozzon.
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.