Műhely

Japán sashiko workshop

A textilek életben tartásának, megmentésének legtrendibb módja: a japán öltögetés –  a sashiko!

Időpontok:  2024. május 26., június 1.
Az egész napos foglalkozások 9-16 óráig, a félnaposak 9-12-ig vagy 13-16 óráig tartanak.
Helyszín: 1142 Erzsébet királyné útja 57-61., 2.emelet/11
Első alkalommal nem mindig könnyű odatalálni. Az épület egy ipari ingatlan, Alumíniumárugyár (nem az Erzsébet Irodaház) és két házszám van kiírva: 57-61. Az épületen belül pedig BAL oldali lépcsőházban érdemes feljönni a 2. emeletre (nincs több) és ott is balra indulni egy átriumos rész felé.
Korosztály: 14+ (persze ebben nem vagyunk túl szigorúak)

A foglalkozás ára:

8.900 Ft / 3 óra (félnap)
14.900 /nap 

24.900 Ft/ 2 alkalmas bérlet

A japán sashiko (ejtsd: szasikó) öltéstechnika a praktikum és takarékosság jegyében született.
Ez egy izgalmas kézműves hagyomány!
Japánban, ahol a tárgyak megbecsülésének, így textíliák újrahasznosításának spirituális hagyományai voltak (vannak), a foltozást, javítgatást, a textilek megerősítését is művészi szintre emelték. A technika nagy fejlődési utat járt be, a workshop résztvevői elindulhatnak ezen az úton…

Mi történi az első alkalommal?

A kezdők az első workshopon a futóöltést gyakorolják és egy-két mintát készítenek – közben megismerkednek az alapokkal, az eszközökkel, de leginkább a tenyérgyűszű pontos használatával.

A workshopot a sashiko történetével kezdjük,
– boro és a sashiko fogalmával és a tradíció szellemiségével
– majd a speciális gyűszű használatán túl,  az öltögetés ritmusa, iránya, a tű mérete és a szál minősége, vastagsága lesz a téma
– utána a minta készítésével és átrajzolás eszközeivel, technikájával ismerkedünk (félnapos, 3 órás workshop csak ezekre az alapokra elég)

Ezek után mi történik, ha valaki egész napra érkezett? 

Az , hogy 3 óra után ki hova jut, a részvevőktől függ. Aki egy napra érkezik délután megismerkedhet a minták megfejtésének rejtélyeivel, de készíthet valami apróságot; poháralátétet, kis terítőt, kis szütyőt. 
De készülhet mintadarab az alapöltések fajtáiból ( ez is lehet egy végeredmény annak, aki minél több dolgot szeretne megtanulni egy nap alatt, és nem a végtermék a cél).

A mintatervezéshez Dobosy Antal, – zen mester és matematikus  -az elmúlt időszakban készített egy mintakönyvet, amit a résztvevők használhatnak majd.

És  lehet hozni javításra szoruló – pamutvászon – ruhaneműt , textíliát is (farmer a legjobb). Egy ilyen nagyobb szabású javítás már nem fér bele egy napba, de az előkészítés és a teendők megbeszélése igen.
Ez a technika hiteles módja a harcművészeti ruhák javításának is. Ezért férfiaknak is ajánljuk. 

Erre inkább 2 napot érdemes szánni. A több napos részvétel többféle minta gyakorlására, tervezésére, kirajzolására is lehetőséget ad, vagy egy nagyobb otthoni folyamat elkezdésére. Ezt egyénileg minden részvevővel megbeszéljük.

—————————————————————————————————————–

A KreaTour elsősorban egy gyerekprojekt, de sashiko kézműves hagyomány annyira népszerű, hogy fogadjuk a felnőtteket is.
Sőt nem ritkák a csak felnőttekből álló csoportok.
Ezt a workshopot gyereknek is csak 12 éves kortól ajánljuk.
A workshop vezetője Földi Andrea buddhista tanító és a kurzus a Zen Akadémia támogatásával valósul meg, a KreaTour zuglói műhelyében. 

—————————————————————————————————————–

 Az ár magába foglalja az eszközöket, a speciális tenyér gyűszű használatát, a gyakorló anyagot, amin 3 féle öltést lehet kipróbálni, az ehhez szükséges fonalakat, az átjelöléshez szükséges kellékeket és a foltozáshoz szükséges pamutvásznakat. Az ezeken kívül felmerülő anyagigényt a helyszínen lehet fizetni, ahogyan a sashiko gyűszűt is, amennyiben valaki szeretné elvinni.
A 2 napra érkezők a speciális gyűszűt ajándékba kapják.
Érdemes kényelmes öltözékben jönni, mert ez egy relaxálós nap, meditatív élményprogram, némi gondolati paradigmaváltással. Ahogy a részvevők megérzik egy-egy minta ritmusát, irányát már el is engedhetik magukat, jöhet a flow. A műhelyben vannak ülőpárnák, kanapék, de természetesen széken is lehet dolgozni.

Étkezési lehetőség: a környéken egy kínai „kifőzde” és két  közért van nyitva hétvégén,  ezért érdemes hozni az ebédet (evőeszközt is) – amit hűteni (fejenként egy dobozt) és melegíteni (mikró) is tudunk. 

Amennyiben egynél több résztvevőt szeretne beíratni, kérjük újra töltse ki az űrlapot, és a foglalkozást újra tegye a kosárba.

"*" a kötelező mezőket jelöli

A résztvevőkről fényképek, hangfelvételek, videók készülhetnek, amit a foglalkozások további népszerűsítésére használunk. Amennyiben kifogása van ellene, kérjük, erről itt nyilatkozzon.
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.