Táborok

A KreaTour táboraiban a gyerekek izgalmas történelmi, kulturális információkat öltenek formába, arra alkotnak, terveznek, varrogatnak, azokból inspirálódnak.

A budapesti Katona József Színházban 2013-ban tartottuk az első napközis tábort, Jelmeztitkok címmel, ahol színházi- és filmes háttérszakmákkal, a jelmeztervező munkájával  – és ezen keresztül régi korok ruháival ismerkedhetnek  – a 8-12 éves gyerekek. Miközben történetet mesélünk, Sisiről, a korabeli bálokról, a velencei karneválról, régi járványokról, a balett táncosok életéről és közben álarcot, tütü készítünk, báli ruhát tervezünk, kalaposkodunk, körülnézünk a színfalak mögött.

Közben a visszatérő gyerekeknek kitaláltunk egy másik tematikát, egy alkotó tábort, ahol Marie Antoinette életéről, a rokokó korszakról mesélünk. Itt a 18. századi divatból inspirálódva, a korabeli utazóbabák mintájára a 10-14 éves fiatalok ruhát terveznek a francia királynénak, vagy az udvar hölgyeinek. Készítünk mintakönyvet és közelebbről is megismerkedünk a rokokó parókákkal.

Van két kedvenc múzeumunk, amelyekben évről-évre felváltva megfordulunk. A Goldberger Textilipari Gyűjteményben – Óbudán –  többféle módon is festünk textilt, mintát tervezünk, és megismerkedünk egy szenzációs, innovatív család több száz éves történetével. És mivel ez a Kék tábor, azt is megtudjuk, miből lesz a kék.

A másik favorit a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, ahol olyan csodás tárgyakat találunk, mint a táncrend, a teababa, de találkozhatunk kasszír-nővel és bekukkanthatunk egy cselédszobába. Megtudjuk milyen is volt egy fürdőkocsi és mire használták. És persze itt is minden nap készítünk valami izgalmas, tematikus tárgyat.

A zuglói műhelyben a szünetekben meg lehet tanulni kézzel és géppel varrni, itt lehet megvalósítani az egyéni terveket, az néha becsempészünk egy-egy tematikus hetet is Klimtről vagy Viktória királynőről és itt szoktunk makettet készíteni. 

 

Részletek a Táborok-nál

Korábbi bejegyzések

Élményalapú kreativitásfejlesztés az iparművészet és a kézműves színházi háttérszakmák eszközeivel       

NKA pályázati beszámoló A színház nem csak színjátszással kapcsolatos élményeket tartogat. A színház vizuális műfaj…

Táborok

A KreaTour táboraiban a gyerekek izgalmas történelmi, kulturális információkat öltenek formába, arra alkotnak, terveznek, varrogatnak,…

Mágia

A gyerekek körében oly népszerű varázslós történet tárgyait, kellékeit készítjük hónapról – hónapra a Katona…